L’Espai Món Banyoles (EMB) és el projecte més transformador, engrescador i boig que ha impulsat l’entitat des del seu naixement.
També n’és el més gustós, ja que es construeix al voltant del bar-restaurant La Porta del Món. És un bar-restaurant cooperatiu gestat per dones de la ciutat de diferents orígens socials i culturals, sovint amb pocs mitjans per transcendir l’àmbit familiar i inserir-se al món laboral.
Les dones que tiren endavant el projecte no només tenen altes capacitats culinàries sinó també, i sobretot, una vitalitat, fermesa i potència que s’alça amb un poder al qual no es pot ni s’ha de renunciar. Ho han demostrat en diferents dinars populars, festes o fires. Ara ho fan a La Porta del Món. És una expertesa profunda i humil alhora, que sens dubte deriva d’una memòria silenciosa de generacions de dones, de mares i àvies, que s’han entregat en cos i ànima a les cures de les persones del seu voltant.
L’EMB també és un espai per realitzar-hi les activitats de caire comunitari de l’associació Món Banyoles i de totes les entitats que vulguin ser-hi. La gastronomia i diferents formes d’expressió cultural com a eines per apropar-nos les unes a les altres, trencar prejudicis i construir un futur en comú.
Món Banyoles és una entitat sense ànim de lucre formada per dones banyolines de diferents orígens i procedències culturals i socials. L’objectiu és crear ponts i diluir les perilloses i absurdes bombolles d’aïllament en què es viu a la ciutat de Banyoles segons el lloc de naixement, la llengua materna o l’estatus econòmic i social.
Amb mirada i veu de dones volem ajudar a convertir aquesta coexistència en una autèntica convivència, treballant per a la cohesió i la justícia social.
El nostre propòsit és fer accions i activitats que serveixin per crear ponts i per afavorir el contacte i el coneixement mutu entre totes les persones que viuen a Banyoles. La nostra eina principal és la cultura en sentit ampli.
Món Banyoles es va presentar el Dia de la Dona de 2018 amb una cercavila i concerts que van recórrer diferents punts de la ciutat. Un any després tornava a organitzar un dinar popular en el qual prop de dues-cents persones van asseure’s a taula per menjar i compartir un cuscús mentre se succeïen les actuacions musicals i teatrals. En la nostra existència curta, hem organitzat xerrades, projeccions de pel·lícules, debats, hem celebrat el final del Ramadà i hem participat de les concentracions del Dia contra la violència masclista, entre d’altres.
El més important, però, han estat les reunions constants per compartir, per definir-nos i per fer. D’aquí en sorgeix aquest Espai i aquesta Porta.
Transformació, gresca i bogeria. Entres?